line

ОБЛАСТТА

Седемте Рилски езера


Седемте Рилски езера

Седемте Рилски езера е най-дългата и най-посещавана група езера в България. Разположени са стъпаловидно между 2100 и 2500 метра надморска височина. Имената им от най-високото към най-ниското са: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното.

Водите им се оттичат едно в друго и дават началото на река Джерман. Преходът е около 8,5 км, които се изминават приблизително за 4 часа.

Сапарева баня

Сапарева баня

Сапарева баня е един малък модел на красива България,  разположен под западния склон на Рила планина на 60 км от столицата гр. София на 160 км от гр. Пловдив, в живописен район с прекрасни условия за отдих и туризъм.

Ръката на твореца е щедра – уникалната и дива природа на Рила планина, величието на връх Кабул и кристалните Седем рилски езера, атрактивните пешеходни маршрути, курортното селище Паничище с модерни почивни бази.

Богато културно-историческо наследство –  неолитното селище Кременик, античната Германея, средновековни църкви и манастири...

Боровец и Паничище

Боровец и Паничище

Боровец е на 30 километра от къщата, а село Белчин се намира на 13 километра. Рилският манастир е на 80 километра, а Рилските езера са на 17 километра. Най-близкото летище е летище София, което отстои на 71 километра.

„Паничище” е планински курорт, на височина 1350- 1450 м над морското равнище. През зимата за туристите функционират няколко ски писти и ски лифтове. Паничище е един от бързо развиващите се ски курортни центрове в България, подобно на курортите Боровец и Пампорово. Близостта до Националния парк „Рила” и Рилските езера превръщат Паничище в предпочитано място за отдих и през лятото. В района са проправени няколко маркирани туристически пътеки и има добри условия за занимания с различни видове спорт. Навсякъде има хотели и ресторанти.

От Сапарева баня започват няколко туристически маршрута към редица манастири и църкви в близките села.

Цари Мали град


Цари Мали град

Цари Мали град е музеен комплекс в село Белчин и филиал на Историческия музей в Самоков. Откритият официално през 2009 година комплекс се състои от: средновековната църква "Света Петка", музейна част под нея и антична крепост, разположена на хълма над тях.

Крепостта Цари Мали град е обявена за паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година. До нея се намира култов комплекс, където е бил каменният кръст и оброкът Свети Спас или Възнесение Господне, средновековна църква от XV век и останките на два раннохристиянски храма, под чиито основи се намират руините на езическо светилище.

Екопътека Горица


Екопътека Горица

Екопътека Горица се намира в Рила планина,  близо до Сапарева баня. Тя води до Овчаренския водопад, разположен в подножието на Кабулския дял на Рила. Височината на водния пад е 39 метра и е най-ниско разположения водопад в Рила - само на 900 метра надморска височина.

Пред водопада има офермена площадка за наблюдение и пейка за отдих. Дължината на пътеката е около 2 км и се изминава за около 40 минути.

Минерална вода


Минерална вода

Най-топлите минерални извори на континетална Европа, оценени от древните траки, римските пълководци и в наши дни.

Температурата при нейния извор е 103 °С.  Въздействието на минералната вода се проявява в три насоки: лечебно, топлинно и атракционно.

Сапаревобанската минерална вода е бистра, безцветна с мирис на сероводород 15.5 мг/л, хипертермална, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна.

Уникалното съчетание на природно-климатичните условия, надморската височина /750м/, наличието на най-горещата минерална вода с естествено изригващ гейзер фонтан с температура на водата 102 градуса прави града предпочитан. 

© Всички права запазени 2021 | Политика за бисквитките | СИРАКОВАТА КЪЩА | Изработка ФиУеб ЕООД

Made with ‌

Website Design Program